Een platform migreren? 6 bewezen strategieën
Het migreren van een verouderd platform naar een moderne architectuur kan een ontmoedigende taak zijn. Veel bedrijven werken nog met oude software die in veel gevallen een centrale rol spelen binnen de organisatie. Deze afhankelijkheid kan ertoe leiden dat dergelijke systemen niet snel worden vervangen uit angst voor fouten of problemen tijdens de migratie.
Maar het kan ook veel voordelen opleveren, zoals verbeterde schaalbaarheid, verbeterde beveiliging en snellere ontwikkelingstijden. Hier zijn enkele strategieën die kunnen helpen om het migratieproces zo soepel mogelijk te laten verlopen:
- Begin met het identificeren van de belangrijkste componenten van het oude platform en bepaal welke kunnen worden gemigreerd en welke moeten worden vervangen. Dit helpt bij het opstellen van een stappenplan voor het migratieproces en het prioriteren van het werk dat moet worden gedaan.
- Overweeg een microservices-architectuur te gebruiken om het platform op te splitsen in kleinere, beter beheersbare delen. Hierdoor kan het gemakkelijker worden om elk onderdeel afzonderlijk te migreren en kan je ook profiteren van moderne technologieën en werkwijzen zoals continuous delivery en DevOps.

- Gebruik containerisatietechnologieën zoals Docker om applicaties te verpakken en ze eenvoudiger te implementeren en in verschillende omgevingen uit te voeren. Dit kan ook helpen een cloud-native aanpak te hanteren en de voordelen van cloudservices te benutten.
- Overweeg om een architectuur te bouwen die in de Cloud kan draaien. Gebruik deze om nieuwe componenten van het platform te bouwen of verouderde onderdelen die moeilijk te migreren zijn te vervangen. Dit kan helpen kosten te verlagen, de schaalbaarheid te verbeteren en de ontwikkelingstijden te versnellen.
- Zorg ervoor dat het gemigreerde platform grondig wordt getest om er zeker van te zijn dat het werkt zoals verwacht en dat er geen regressies zijn. Dit kan zowel handmatig testen als geautomatiseerd testen omvatten met behulp van tools zoals continue integratie en continue levering.
- Probeer niet alles in één keer te migreren. Het kan verleidelijk zijn om te proberen een "big bang"-migratie uit te voeren, maar dit kan riskant zijn en kan leiden tot onverwachte problemen. Overweeg in plaats daarvan een gefaseerde aanpak waarbij je componenten één voor één migreert en grondig test voordat je doorgaat naar de volgende.
Door deze strategieën te volgen, kun je je verouderde platform naar een moderne architectuur migreren op een manier die goed gepland en beheersbaar is en verstoring tot een minimum beperkt.
Goed projectmanagement
Een platform migreren naar een nieuwe architectuur kan een complex en tijdrovend proces zijn en goed projectmanagement is essentieel om ervoor te zorgen dat het succesvol is.
Het helpt om duidelijke doelen en doelstellingen te stellen voor het migratieproject en om een roadmap te definiëren voor hoe deze zullen worden behaald. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat het project op schema blijft en dat alle belanghebbenden op één lijn zitten over wat er moet gebeuren.
Het begint met het in kaart brengen van risico's en afhankelijkheden en deze te beheren, evenals om te plannen voor noodsituaties. Dit kan helpen om storingen te minimaliseren en ervoor te zorgen dat het migratieproject op schema blijft.
De projectmanager helpt om het werk van verschillende teams en individuen die betrokken zijn bij het migratieproject te coördineren. Dit kunnen developers, testers, operationeel personeel, en andere belanghebbenden betreffen. Het helpt om de vooruitgang te volgen en het succes te meten, met behulp van KPI’s en milestones. Zo meten we hoe het project vordert en kunnen we gemakkelijk gebieden identificeren die verbetering behoeven.