Digitale strategie

Jouw bedrijf digitaliseren? Begin bij het bedrijfsmodel

In dit blog kijken we naar de relatie tussen digitale transformatie projecten en het bedrijfsmodel. Waar moet je op letten? En hoe borg je succes?

Veel bedrijven zijn tegenwoordig bezig met het digitaliseren van een of meerdere onderdelen van hun processen en/of diensten. Logisch, want digitalisering is een van de beste methoden om efficiënter te werken en mee te gaan met de veranderingen in de markt. Een onderdeel dat regelmatig over het hoofd wordt gezien tijdens deze transformaties is het bedrijfsmodel.

Het bedrijfsmodel

Het bedrijfsmodel (business model) is als het ware het DNA van het bedrijf. Het geeft een helder beeld van de kwaliteiten van jouw bedrijf en hoe jij je daarmee onderscheidt binnen de markt. De afbeelding hieronder geeft een goed overzicht van de vragen die van belang zijn bij het tot stand komen van jouw bedrijfsmodel.

Rich text image

Business model review

Digitale transformatie kan significante veranderingen teweegbrengen in de operationele processen en het bedrijfsmodel van de organisatie. Het is daarom belangrijk voor bedrijven om deze veranderingen zorgvuldig te overwegen voordat ze aan een digitaliseringsproject beginnen. Een belangrijke stap die bedrijven moeten nemen is het uitvoeren van een review van het bedrijfsmodel. Dit kan helpen om te identificeren waar digitale technologieën ingezet kunnen worden om groei te stimuleren en efficiëntie te verbeteren.

Er zijn verschillende belangrijke voordelen aan het uitvoeren van een review van het bedrijfsmodel voordat je aan een digitaal transformatie project begint. Hieronder staan de 4 belangrijkste voordelen op een rij:

  1. Het identificeren van nieuwe kansen: Een review van het bedrijfsmodel kan organisaties helpen om nieuwe kansen voor groei en innovatie te identificeren die zonder een grondige analyse van het huidige business model misschien niet duidelijk zijn.
  2. Het ontwikkelen van een roadmap: De resultaten van een bedrijfsmodel review kunnen gebruikt worden om een roadmap voor het digitale transformatie project te ontwikkelen, waarin de specifieke veranderingen worden aangegeven die gemaakt moeten worden en de stappen die nodig zijn om deze te implementeren. Onze handleiding voor het opstellen van een digitale agenda kan hier goed bij helpen.
  3. Zorgen voor alignment met de strategie: Een bedrijfsmodel review kan helpen om ervoor te zorgen dat het project is afgestemd op de algehele strategie en doelen van de organisatie.
  4. Risico verminderen: Door de potentiële impact van digitale transformatie grondig te analyseren en te toetsen aan het bedrijfsmodel, kunnen organisaties beter begrijpen welke potentiële risico's er zijn op basis hiervan de juiste strategieën te ontwikkelen om deze te verminderen.

De waarde van specialisten

De betrokkenheid van strategie consultants en verandermanagement experts kan in het bijzonder waardevol zijn bij het uitvoeren van een business model review en het ontwikkelen van een roadmap voor digitale transformatie. Deze consultants brengen een rijkdom aan ervaring en expertise mee in het proces en kunnen organisaties helpen om de meest impactvolle veranderingen te identificeren en de meest effectieve manieren om deze te implementeren.

In sommige gevallen staan het bedrijfsmodel en het voorgenomen project op bepaalde punten haaks op elkaar. In dat geval is het van belang om met de juiste experts te kijken of het bedrijfsmodel eventueel moet worden aangepast naar de huidige tijdsgeest en doelstellingen.

In conclusie is het uitvoeren van een bedrijfsmodel review voordat je aan een digitaal transformatie project begint essentieel om ervoor te zorgen dat het project succesvol verloopt en om de voordelen van digitale technologie en tools maximaal te benutten. De betrokkenheid van strategie consultants en verandermanagement experts kan onmisbaar zijn in dit proces, en kan organisaties helpen om het succes te borgen en binnen budget te blijven.