Digitale strategie

Jouw bedrijf van fragiel naar flexibel

In dit blog kijken we naar manieren waarop we organisaties minder kwetsbaar kunnen maken voor veranderingen en hoe digitalisering en de inzet van IT hierin rol in kan spelen.

In dit blog kijken we naar manieren waarop we organisaties minder kwetsbaar kunnen maken voor veranderingen en hoe digitalisering en de inzet van IT hierin rol in kan spelen.

Fragiel, robuust en anti-fragiel

We beginnen met een andere kijk op bedrijfsmodellen en systemen in het algemeen. Nassim Taleb, auteur van het boek Antifragile kijkt met een andere blik naar het vermogen van organisaties om te kunnen veranderen. De volgende paragraaf legt de link tussen zijn theorie en het proces van digitale innovatie en transformatie.

Je kent het vast wel. Een bedrijfsmodel of proces waarbij er niet te veel mis mag gaan voordat het bedrijf of systeem in de problemen komt. Een stijging in kosten of problemen met verouderde softwaresysteem kan, bij problemen, ervoor zorgen dat het hele kaartenhuis in elkaar stort en de toekomst van je bedrijf op het spel zet. Alles is zo precies op elkaar ingespeeld dat er weinig marge is voor fouten. Dit is een voorbeeld van een fragiel bedrijfsmodel of proces.

Fragiele bedrijven hebben daarom behoefte aan stabiliteit om te kunnen overleven.

Robuuste systemen zijn systemen die bijna niet op of om kijken van verandering. Zij zijn zo ingebakken binnen de markt dat ze zich niet of weinig hoeven aan te passen om te blijven bestaan. Denk aan overheidsinstanties en monopolisten zoals Amazon.

In tegenstelling tot fragiele en robuuste systemen zijn anti-fragiele modellen gek op verandering. Anti-fragiele systemen zijn net zo gevoelig voor veranderingen als fragiele systemen. Het grote verschil is dat veranderingen voor anti-fragiele systemen juist een positief effect hebben. Waar een fragiel model negatief zal worden beïnvloed, is dat voor het anti-fragiele model precies andersom. Systemen die om kunnen gaan met veel veranderingen, zijn in staat om mee te bewegen en hiervan te leren. “Onrust” maakt het model als het ware sterker. Anti-fragiele modellen creëren daardoor ook een cultuur waarbij men bewust op zoek gaat naar vernieuwing en verandering. Dit versterkt het model en het succes op de lange termijn van de onderneming.

Word anti-fragiel

Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijfsmodel tegen een stootje kan? Dit is een veel voorkomende vraag op het moment dat het economisch tegenzit of als er door onvoorziene omstandigheden zaken even niet zo goed lopen als je zou willen. Om anti-fragiel te worden moet je in staat zijn mee te bewegen met nieuwe trends in de markt en snel kunnen inspelen op de veranderende behoefte van jouw klanten. Zorg er dus voor dat jouw interne processen zo efficiënt en flexibel mogelijk zijn ingericht en de ervaring voor jouw klanten optimaal en onderscheidend is.

Rich text image

Hoe digitalisering helpt

Digitalisering van interne processen:

Door bestaande processen te digitaliseren worden deze efficiënter en schaalbaar. Het stelt jouw personeel in staat meer te focussen op nieuwe initiatieven en de verdere verbetering van het fundament van de onderneming.

Digitalisering van de waarde propositie:

Klanten raken steeds meer gewend om op een digitale manier samen te werken met opdrachtnemers en toeleveranciers. Denk hierbij aan het gebruik van platformen, communicatie via chat en integratie van verschillende verkoopsystemen. Het gemak dat dit voor klanten creëert zorgt ervoor dat bedrijven die dit goed op orde hebben een streepje voor hebben op hun concurrenten.

Digitalisering is een continu proces

Elk bedrijf zou tegenwoordig ook een beetje een IT-bedrijf moeten willen zijn. Daarom moet digitalisering worden gezien als een continu proces in plaats van een eenmalig project. Door digitalisering en continue verbetering onderdeel te maken van de standaard bedrijfsvoering voorkom je dat je op termijn achter de feiten aanloopt en hoge kosten moeten worden gemaakt om achterstallig werk in te halen.

Heb je hulp nodig om een goede start te maken met jouw digitale transformatie? Download dan onze gratis handleiding die jou helpt in het opstellen van jouw digitale agenda. Je vindt hem hier.